Avtomotive.si - spletna trgovina z avtodeli

9 nasvetov za varčno vožnjo

Ob naraščajočih stroškov naftnih derivatov v Sloveniji in v tujini, se vozniki vsakodnevno sprašujejo koliko in kako daleč lahko pridejo za njihov denar. Najnovejši ponujeni nasveti o ekonomični vožnji in varnost v cestnem prometu s strani organizacije GEM Motoring Assist. "Nikoli nismo videli takšnega znatnega zvišanja cen goriv, ki je v veliki meri posledica zvišanja trošarin in tudi visokih svetovnih cen nafte," je dejal David Williams GEM Motoring Assist. "Obstaja pa nekaj korakov, katere bi lahko vozniki uporabljali za vsakodnevno vožnjo, ter tako gorivo izrabili učinkovito, kot je le to mogoče."
Če bi želeli znižati porabo vaše gvozila in si obenem povečali število prevoženih kilometrov na liter, vam v nadaljevanju ponujamo devet nasvetov kako to storiti.

1.     Poskrbite, da bo vaše vozilo redno in dobro vzdrževano. Stalno preverjajte nivo olja. Pravilno vzdrževana vozila delujejo bolj učinkovito in pripomorejo k zniževanju emisij CO2.

2.     Vklopite klimatsko napravo samo, kadar je potrebno. Prekomerna uporaba klimatske naprave povečuje porabo goriva in emisije CO2 do 10 %.

3.     Vsak mesec preverite tlak v pnevmatikah. Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 %.

4.     Zaprite okna, še zlasti pri višjih hitrostih, ter odstranite prazne strešne prtljažnike. Ta ukrep bo zmanjšal upor vetra in lahko zmanjša porabo goriva in emisije CO2 do 10 %.

5.     Vozite premišljeno in predvsem s prilagojeno hitrostjo. Vsakič, ko nenadoma pospešujete ali zavirate, motor porabi več goriva in proizvaja več CO2.

6.     Pri pospeševanju čim hitreje prestavite v višjo prestavo. Višje prestave (4., 5. ali 6.) so varčnejše z vidika porabe goriva.

7.     Odstranite nepotrebno težo iz prtljažnika in zadnjih sedežev. Bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in višja je poraba goriva.

8.     Takoj po zagonu motorja začnite z vožnjo in ugasnite motor, ko stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji vam omogočajo takojšen začetek vožnje in tako nižjo porabo goriva.

9.     Poskušajte predvideti prometni pretok. Spremljajte dogajanje pred vami s čim večje razdalje, da se v toku prometa izognete nepotrebnemu zaustavljanju in speljevanju