Avtomotive.si - spletna trgovina z avtodeli

Kroglični zglobi in vse, kar morate vedeti o njih

Ljudje smo v poletnem času v povprečju več v avtomobilu. Predvsem na račun počitnic v oddaljenih krajih, kamor se odpravimo. Zato je še bolj pomembno, da so vaša vozila brezhibna in varna. Eno od pomembnejših področij vozila, ki mora delovati, a so tudi velikokrat spregledani, a izredno pomembni kroglični zglobi.

Kroglični zglobi so na vozilih različno zasnovani. Razlikujejo se od vozila do vozila, tako imajo nekateri avtomobili imajo zgornje in spodnje prednje zglobe, drugi samo spodnje. Od zasnove samega vzmetenja pa je odvisno, kako se na kroglične zglobe prenaša teža vozila (tisti, ki jo prenašajo, se v večini tudi obrabijo hitreje).

Bodite pozorni na vibracije, cviljenje ali ropotanje

Obrabljeni kroglični zglobi dopuščajo prekomerno gibanje vzmetenja, ta ohlapnost pa se lahko kaže v več vibracijah, cviljenju ali ropotanju na neravni podlagi ali pri zavijanju. Drugi znaki izrabljenih zglobov so neenakomerna obraba pnevmatik in krmiljenje, ki uhaja izpod rok. Ti simptomi sicer lahko kažejo tudi na druge težave s krmiljenjem, zato je pred zamenjavo enega ali več krogličnih zglobov priporočljiv temeljit pregled strokovnjaka.

Zamenjati je treba samo obrabljene

Kroglični zglobi učinkovito delujejo več let, oziroma do okoli 150.000 kilometrov, lahko pa se izrabijo že pri 100.000 kilometrih ali celo prej. Vožnja po grobih cestah – katerih je v Sloveniji veliko – pospeši izrabo, pri tem pa se spodnji zglobi, ki prenašajo težo vozilo, navadno izrabijo veliko hitreje. Na splošno je potrebno zamenjati le zglobe, ki niso več dobri, torej ne vseh naenkrat.

Izrabljen zglob se lahko zlomi

Zglobe je potrebno zamenjati zaradi mehkejše, mirnejše in varnejše vožnje. Če ne upoštevate opozorilnih znakov in vse skupaj ignorirate, se lahko izrabljen zglob zlomi in poškoduje kontrolno roko ali druge dele vzmetenja. To lahko privede do visokih stroškov ter varnostnega tveganja za vas in ostale potnike v vozilu.

Popravilo je majhen strošek

Cena popravil je odvisna od njihovega obsega, sicer pa menjava odsluženih zglobov predstavlja majhen strošek v primerjavi z mnogo večjo škodo, do katere lahko pride, če jih ne zamenjate pravočasno.